Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τώρα δεν υπάρχουν πρακτικά άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών που δεν έχουν προβλήματα με τη σπονδυλική τους στήλη. Μία από τις πιο κοινές παθολογίες είναι η βλάβη στους αυχενικούς σπονδύλους, η οποία, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αναπόφευκτα εξελίσσεται και προκαλεί όλο και περισσότερη ενόχληση στον ασθενή.

Τι είναι η οστεοχόνδρωση;

Μασάζ αυχένα για αυχενική οστεοχόνδρωση

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στις αρθρώσεις και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Καθώς προχωρά η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • μειωμένη οπτική οξύτητα και ακοή.
 • Μούδιασμα της γλώσσας
 • με μια απότομη στροφή του λαιμού σκοτεινιάζει στα μάτια, ζάλη.
 • Ένας έντονος πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ο οποίος μπορεί να εκπέμψει τους ναούς και το στέμμα
 • Πόνος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στους ώμους, που διαταράσσει τον ασθενή ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου και επιδεινώνεται από κίνηση ή άσκηση
 • Σκληρότητα στο λαιμό, ειδικά το πρωί.
 • Πίεση στο στέρνο.
 • Δύσπνοια, αίσθημα έλλειψης αέρα.

Επειδή ο νωτιαίος μυελός δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, το εύρος κίνησης και η ευαισθησία των άνω και κάτω άκρων μειώνονται σημαντικά.

Αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η προδιάθεση για οστεοχόνδρωση του λαιμού είναι κληρονομική. Επιπλέον, κοινές αιτίες ανάπτυξης παθολογίας είναι:

 • μη ισορροπημένη διατροφή
 • Σκολίωση;
 • Πλατυποδία;
 • VSD;
 • Στρες;
 • Σπονδυλικοί τραυματισμοί και μώλωπες
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα
 • Ρευματισμός;
 • καθιστική ζωή;
 • Ευσαρκία.

Αναφορά! Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης είναι η παραβίαση του μεταβολισμού των ορυκτών, η οποία μπορεί να σχετίζεται με έλλειψη ασβεστίου ή ορμονική διαταραχή. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά αυτήν την παθολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

διάγνωση

Για να προσδιοριστεί ο βαθμός εκφυλιστικών αλλαγών στη σπονδυλική στήλη, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες διαγνωστικές μέθοδοι:

 1. Υπερηχογράφημα Doppler της καρωτίδας και των σπονδυλικών αρτηριών. Σας επιτρέπει να εντοπίσετε σπασμωδικά αγγεία, καθώς και παραβίαση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό.
 2. Ακτινογραφία για τον έλεγχο της λειτουργίας των οργάνων ακοής.
 3. Υπερηχητικός.
 4. CT και MRI της κεφαλής και του τραχήλου της μήτρας. Γίνεται για την αξιολόγηση της περιοχής της βλάβης, τον έλεγχο της θέσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων και την ανίχνευση συμπίεσης του νωτιαίου μυελού και των αιμοφόρων αγγείων.
 5. Ανάλυση αίματος.
 6. Ακτινογραφία σε πρώιμο στάδιο της παθολογίας.
 7. Η ηλεκτρονιομυριογραφία δείχνει την παρουσία φλεγμονής, παγίδευσης και νευρικής βλάβης.
 8. Διπλή σάρωση των αγγείων της κεφαλής.

Αναφορά! Όλες αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται πιο βολικά σε ένα μέρος όπου η διάγνωση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν νευρολόγο. Ο ειδικός θα κάνει μια εξέταση και στη συνέχεια θα παραπέμψει τον ασθενή στις απαραίτητες μελέτες.

Σπουδαίος! Η διεξαγωγή χειροκίνητης θεραπείας και άλλων τύπων θεραπείας χωρίς προηγούμενη διάγνωση απειλεί τραυματισμό και επιδείνωση υφιστάμενων προβλημάτων.

Μέθοδοι θεραπείας

Μόλις γίνει η διάγνωση, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη θεραπεία. Κορυφαίοι ειδικοί εργάζονται στο κέντρο θεραπείας και αποκατάστασης, οπότε η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη.

Η κύρια μέθοδος θεραπείας της οστεοχόνδρωσης του λαιμού είναι η χειροκίνητη θεραπεία. Ο ειδικός κάνει ένα μασάζ που χαλαρώνει το λαιμό και τους ώμους, επαναφέρει τους σπονδύλους και τις αρθρώσεις στη φυσική τους θέση και ομαλοποιεί τη ροή των λεμφών και την κυκλοφορία του αίματος.

Η χειροκίνητη θεραπεία συνδυάζεται συχνά με θεραπευτικές ασκήσεις για τονισμό των μυών του αυχένα. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιούνται για να απαλλαγούν από την παθολογία.

Αποτελέσματα

Η θεραπεία ελευθερώνει τα νευρικά άκρα από τσίμπημα, σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και ο πόνος εξαφανίζεται ή υποχωρεί. Ένας χειροπράκτης μπορεί να ισιώσει τους σπονδύλους και να αυξήσει το διάστημα μεταξύ των χαλασμένων δίσκων, αποφεύγοντας έτσι την τριβή.

Σπουδαίος! Η οστεοχόνδρωση 2 και 3 βαθμών δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, η θεραπεία και η αποκατάσταση θα επιτρέψουν στον ασθενή να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαταραγμένες λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης.

Αποκατάσταση και ανάκαμψη του τρόπου ζωής

Εκτός από τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, μέτρα αποκατάστασης εφαρμόζονται επίσης στο κέντρο θεραπείας και αποκατάστασης. Ο ασθενής αφήνει το κέντρο υγιές και είναι έτοιμος να επιστρέψει στον συνήθη τρόπο ζωής το συντομότερο δυνατό.

Η αποκατάσταση στοχεύει όχι μόνο στην αποκατάσταση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στην πρόληψη βλάβης σε υγιείς ιστούς. Το πρόγραμμα καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της παθολογίας και την παρουσία επιπλοκών. Οι φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες, το μασάζ, η άσκηση και η εφαρμογή λάσπης έχουν αποδειχθεί. Εάν ο ασθενής εξακολουθεί να έχει παθολογικά συμπτώματα, συνταγογραφείται αποκλεισμός φαρμάκων.

Τρόπος ζωής με αυχενική οστεοχόνδρωση

Για να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου, πρέπει να ακολουθηθούν οι ακόλουθες συστάσεις:

 • αλλάξτε τη θέση του σώματος τουλάχιστον κάθε μισή ώρα.
 • Μην ανυψώνετε φορτία που ζυγίζουν περισσότερο από 5 κιλά.
 • περισσότερο τρέξιμο, κάνει φυσιοθεραπεία, κολύμπι, πιλάτες.
 • Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε τσάντα, αλλά σακίδιο.
 • Εάν είστε καθισμένοι, κάντε ένα διάλειμμα δέκα λεπτών κάθε ώρα.

Σπουδαίος! Η θέση του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να κοιμάστε στην πλάτη σας, σε ένα ορθοπεδικό στρώμα μεσαίου μεγέθους και ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι. Σε αυτήν την περίπτωση, το κεφάλι και ο λαιμός σας πρέπει να είναι στο μαξιλάρι και οι ώμοι σας στο στρώμα.

Η θεραπεία για την οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά της στάδια, επομένως δεν πρέπει να αναβάλλετε μια επίσκεψη σε έναν νευρολόγο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το βαθμό βλάβης των αρθρώσεων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων, είναι δυνατόν να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Για αυτό είναι σημαντικό να μην χάνετε χρόνο και να ακολουθείτε τις συστάσεις ενός ειδικού.