Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο

Οι ορθοπεδικοί τραυματιστές πραγματοποιούν διαγνωστικά εμπειρογνωμόνων (ακτινοβολία, εργαστήριο), συντηρητική θεραπεία (φάρμακα, ενδοαρθρικές ενέσεις, θεραπεία PRP, κυτταρικές τεχνολογίες αναγεννητικής ιατρικής κ. λπ. ) και υψηλής τεχνολογίας χειρουργική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος (οστεοαρθρίτιδα του γόνατος) ) - αρθροσκόπηση, ενδοπροθετικά, οστεοτομία. . .

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος παρατηρείται σε ένα στα δέκα άτομα άνω των 55 ετών και οδηγεί σε αναπηρία σε έναν στους τέσσερις από αυτούς τους ασθενείς.

Έως και το 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος αναφέρουν επιδείνωση της ποιότητας ζωής.

Η λειτουργική ζωή μιας σύγχρονης πρόσθεσης αρθρώσεων γόνατος είναι 99% 10 χρόνια μετά την επέμβαση, μετά από 15 χρόνια - 95%, μετά από 20 χρόνια - 90%.

Γιατί εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος;

 • Τις περισσότερες φορές, η αιτία της ανάπτυξης της νόσου είναι τραυματισμοί στο γόνατο, ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενοι (βλάβη μηνίσκου, εξάρθρωση, κατάγματα, αιματώματα, κ. λπ. ).
 • Με παρόμοιο τρόπο, οι επαναλαμβανόμενες μικροτραυματικές αρθρώσεις έχουν συχνά επίδραση κατά τη διάρκεια αθλητικής προπόνησης με συνεχή εργασία "στα πόδια".
 • Το υπερβολικό σωματικό βάρος δημιουργεί αυξημένο αξονικό φορτίο και καταστρέφει την άρθρωση.
 • Μια εκφυλιστική-δυστροφική διαδικασία στην άρθρωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από φλεγμονώδεις ασθένειες (αρθρίτιδα με ουρική αρθρίτιδα, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα).
 • Ενδοκρινικές παθήσεις, αλλαγές στα επίπεδα ορμονών (για παράδειγμα, εμμηνόπαυση), μεταβολικές διαταραχές επιδεινώνουν τις παθολογικές αλλαγές στην άρθρωση.

Κύρια συμπτώματα της άρθρωσης του γόνατος

 • Με γοναρθρώσεις 1 βαθμού - στο αρχικό στάδιο της νόσου, περιοδικός πόνος στην άρθρωση του γόνατος εμφανίζεται μετά την άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, μακροχρόνια), ο οποίος εξαφανίζεται μετά την ανάπαυση. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει σχεδόν καμία κοινή παραμόρφωση, περιορισμός κίνησης.
 • Σταδιακά, ο πόνος γίνεται συχνότερος και χειρότερος, ειδικά όταν ανεβαίνετε και κατεβαίνετε τις σκάλες, καθώς και όταν αρχίζετε να περπατάτε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (αρχικός πόνος).
 • Με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ο πόνος στα γόνατα βαθμού 2 γίνεται σταθερός υπό φορτίο, εξαφανίζεται μόνο μετά από μακρά περίοδο ανάπαυσης, ο ασθενής περνάει όταν περπατά.
 • Όταν κινείστε, υπάρχει κρίσιμο στην άρθρωση, το εύρος κίνησης στην άρθρωση του γόνατος είναι περιορισμένο (όταν κάμπτεται "εντελώς" υπάρχει έντονος πόνος).
 • Κατά την εξέταση της περιοχής της άρθρωσης, μπορείτε να βρείτε πρήξιμο και παραμόρφωση.
 • Με DOA της αρθρώσεως γόνατος βαθμού 3, που αντιστοιχεί σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ο πόνος στις αρθρώσεις διαταράσσει ακόμη και σε ηρεμία, δεν επιτρέπει τον ύπνο, το εύρος κίνησης μειώνεται σημαντικά, οι ασθενείς περπατούν σε λυγισμένα πόδια, υπάρχει έντονη παραμόρφωση του άρθρωση γόνατος (πόδια σχήματος Ο ή Χ).
Στάδια της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος

διάγνωση

 • Η ανάκριση και η εξέταση από έναν τραυματικό-ορθοπεδικό γιατρό δείχνει τυπικά σημάδια εκφυλιστικών-δυστροφικών αρθρώσεων των αρθρώσεων (πόνος στην ψηλάφηση, περιορισμένη κινητικότητα, πρήξιμο, παραμόρφωση, παρουσία συλλογής αρθρώσεων).
 • Διεξάγεται εξέταση ακτίνων Χ της άρθρωσης του γόνατος (προσδιορίζεται η στένωση του χάσματος των αρθρώσεων ακτίνων Χ, η παρουσία οστεοφυτών, η υποχρονική σκλήρυνση), εάν είναι απαραίτητο, υπολογιστική τομογραφία της άρθρωσης.
 • Η σάρωση με υπερήχους της άρθρωσης μπορεί να ανιχνεύσει την αραίωση του χόνδρου στην άρθρωση, αλλαγές στους συνδέσμους, τους μύες, τους μαλακούς ιστούς γύρω από την άρθρωση, φλεγμονώδη συλλογή στην κοιλότητα της άρθρωσης, αλλαγές στο menisci.
 • Οι πιο ακριβείς πληροφορίες παρέχονται με απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού της άρθρωσης του γόνατος, η οποία δείχνει μεταβολές στον χόνδρο και τον ιστό των οστών, τους συνδέσμους, τους μηνίσκους, την αρθρική μεμβράνη, η οποία επιτρέπει τη διάκριση της μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος και της αρθρίτιδας, μιας διαδικασίας όγκου .
 • Η διαγνωστική παρακέντηση και η αρθροσκόπηση της άρθρωσης του γόνατος, καθώς και η εργαστηριακή εξέταση του αρθρικού υγρού που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χρησιμοποιούνται ευρέως στη διάγνωση των αρθρώσεων των αρθρώσεων.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Συντηρητικός

Ένεση στην άρθρωση του γόνατος

Στα αρχικά στάδια του DOA, είναι δυνατή η επιτυχής σύνθετη συντηρητική θεραπεία που στοχεύει στη διακοπή της φλεγμονής, στην αποκατάσταση του χόνδρου, στην εξάλειψη του πόνου και στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων:

 • Θεραπευτικό και προστατευτικό σχήμα - είναι απαραίτητο να περιοριστεί το φορτίο στην άρθρωση για να διασφαλιστεί η ηρεμία.
 • Συντηρητική φαρμακευτική αγωγή της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος:
  • τη χρήση αναλγητικών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, χονδροπροστατευτικών ·
  • τοπική χρήση φαρμάκων με τη μορφή αλοιφών, πηκτωμάτων.
  • ενδοαρθρική ένεση ενδοαρθρική ένεση ενός ξεχωριστά επιλεγμένου συνδυασμού φαρμάκων, που μπορεί να περιλαμβάνει ορμονικούς παράγοντες για ταχεία ανακούφιση της φλεγμονής, παρασκευάσματα με βάση το υαλουρονικό οξύ για την αναπλήρωση αρθρικού υγρού, κ. λπ.
  • Θεραπεία PRP - ενδοαρθρικές ενέσεις PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).
 • Μέθοδοι αναγεννητικής ιατρικής - ενδοαρθρικές ενέσεις αυτόλογων κυττάρων του στρωματικού-αγγειακού κλάσματος, κύτταρα - πρόδρομοι ιστών χόνδρου, που λαμβάνονται από τον δικό τους λιπώδη ιστό.
 • Μασάζ, φυσιοθεραπεία, χειροκίνητη θεραπεία.
 • Υποχρεωτική χρήση της φυσικής θεραπείας με μια σειρά ασκήσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ροής του αίματος στην άρθρωση και στην αύξηση του εύρους κίνησης.

Χειρουργικός

χειρουργική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Αρθροσκόπηση γονάτου

Σε περίπτωση έντονων αλλαγών στις αρθρώσεις (προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, τραυματικά ελαττώματα), οι ορθοπεδικοί τραυματιστές εκτελούν χειρουργική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος χρησιμοποιώντας αρθροσκόπηση (χειρουργικές επεμβάσεις στον μηνίσκο, χόνδρος, αφαίρεση του «αρουραίου ποντικού», synovectomy κ. λπ. ).

Αρθροπλαστική γονάτου

Εάν άλλες μέθοδοι θεραπείας παραμένουν αναποτελεσματικές, πραγματοποιούμε ενδοπροσθετικά γόνατος με σύγχρονες προθέσεις από τους καλύτερους κατασκευαστές του κόσμου. Είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να ανακουφίσετε τον ασθενή από τον πόνο και να αποκαταστήσετε την κινητικότητα και την κατάλληλη ποιότητα ζωής.

Στην εποχή μας, δεν έχει νόημα να υποφέρουμε πόνο και δυσφορία λόγω πόνου στις αρθρώσεις. Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος σε σχεδόν οποιοδήποτε στάδιο. Πηγαίνετε στο γιατρό σας και επωφεληθείτε από τις διαθέσιμες επιλογές.