Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία εκφυλιστικές αλλαγές συμβαίνουν στους ιστούς των οστών και των χόνδρων.

Οι δυστροφίες του δίσκου μπορούν να αναπτυχθούν μετά από 30 χρόνια, ενώ από την ηλικία των 40-45 ετών παρατηρείται ότι στεγνώνουν και συμπυκνώνονται.

Στη σπονδυλική στήλη υπάρχουν 7 αυχενικοί σπόνδυλοι, αποτελούμενοι από σώμα, προσαρτήματα και αψίδα οστού. Υπάρχει μια τρύπα στο κέντρο του σπονδύλου όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Τα μεμονωμένα στοιχεία της σπονδυλικής στήλης συνδέονται με μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι οποίοι αποτελούνται από τον πυρήνα, τον ινώδη δακτύλιο και το ενδιάμεσο στρώμα - την πλάκα υαλίνης (χόνδρος). Οι αυχενικοί σπόνδυλοι με το μικρότερο πάχος του μεσοσπονδύλιου δίσκου βρίσκονται μεταξύ τους. Οι μύες στην περιοχή του λαιμού είναι αρκετά ανεπαρκώς αναπτυγμένοι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων με τακτική άσκηση, η οποία συμπιέζει τα αγγεία και τους νευρικούς κορμούς.

Η ασθένεια περνά από διάφορα στάδια της ανάπτυξής της, κατά τη διάρκεια της οποίας η σπονδυλική στήλη υφίσταται παθολογικές αλλαγές:

Αναπτυξιακά στάδια της οστεοχόνδρωσης

Οστεοχόνδρωση 1 βαθμού

Χαρακτηρίζεται από την έναρξη της καταστροφής των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Σχηματίζονται ρωγμές στον ινώδη δακτύλιο, διαταράσσεται η αντοχή και η ελαστικότητα του μεσοσπονδύλιου δίσκου, το ύψος του μειώνεται, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης των νευρικών ριζών. Εμφανίζεται χαρακτηριστικός πόνος. Μερικές φορές τέτοιος πόνος μπορεί να απουσιάζει στο στάδιο 1 (προκλινική) και η οστεοχόνδρωση εμφανίζεται με μέτρια δυσφορία στον αυχένα.

Οστεοχόνδρωση 2 βαθμών

Εάν η οστεοχόνδρωση βαθμού 1 δεν έχει αντιμετωπιστεί ή η θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική, αναπτύσσεται μια χρόνια πάθηση η οποία είναι η οστεοχόνδρωση βαθμού 2. Ο πόνος γίνεται σταθερός, η καταστροφή και συμπίεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου συνεχίζεται και οδηγεί σε ελαφρές εξάρσεις των αυχενικών σπονδύλων. Με αυχενική οστεοχόνδρωση σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αναπτυχθεί σύνδρομο πτώσης της κεφαλής. Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και το άτομο πρέπει να κρατήσει το κεφάλι σε σταθερή θέση για να ανακουφίσει τον πόνο.

Οστεοχόνδρωση 3 βαθμών

Ο ινώδης δακτύλιος έχει σχεδόν καταστραφεί, γεγονός που οδηγεί σε επιπλοκές της οστεοχόνδρωσης - προεξοχή (σύντηξη) του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή κήλη δίσκου. Στο στάδιο 3 της οστεοχόνδρωσης, η ένταση του πόνου μπορεί να μειωθεί επειδή ο προσβεβλημένος ιστός του χόνδρου στον μεσοσπονδύλιο δίσκο απλώς δεν είναι πλέον εκεί, δηλαδή δεν υπάρχει πλέον πηγή πόνου, αλλά παραμένει το τσίμπημα των νευρικών ριζών, δηλαδή ο πόνος δεν είναι τελείωσε.

Αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Με την αύξηση της ηλικίας, ο πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου χάνει τα αποθέματα υγρασίας του και επίσης γίνεται λιγότερο ελαστικό. Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σημαντικά μετά από 50 χρόνια, οι διαδικασίες αναγέννησης σταματούν στους μεσοσπονδύλιους δίσκους με κακή κυκλοφορία του αίματος. Σε νεαρή ηλικία, η υποδυναμία διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στην εμφάνιση της οστεοχόνδρωσης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης - έναν παθητικό τρόπο ζωής, την έλλειψη σωστά οργανωμένης σωματικής δραστηριότητας.

Παράγοντες που συμβάλλουν σε κυκλοφορικές διαταραχές στην αυχενική μοίρα και στον μεσοσπονδύλιο χώρο είναι:

 • μακρά οδήγηση
 • να εργάζεστε στον υπολογιστή, να κάθεται σε οποιαδήποτε θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • τακτική άρση βαρών ·
 • Συνθήκες εργασίας με ξαφνικές κινήσεις, στροφή του λαιμού.
 • Παραβίαση της στάσης του σώματος
 • Τραυματισμοί στο λαιμό και το κεφάλι
 • Μετατόπιση δίσκου μέσω αθλητικής προπόνησης.
 • Η παχυσαρκία, η οποία οδηγεί σε υψηλό φορτίο στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και δυσλειτουργία της αυχενικής σπονδυλικής στήλης.
 • Κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή (λόγω δυσμενών επιπτώσεων στις μεταβολικές διεργασίες), στρες.
 • Υποθερμία του λαιμού (για παράδειγμα, χωρίς μαντήλι κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου)
 • Κοιμάται σε μαξιλάρια υψηλά ή πολύ μαλακά.
 • Κληρονομικότητα (οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της σπονδυλικής στήλης).

Τα κοινά συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του λαιμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ζάλη, πόνος που μοιάζει με ημικρανία στο κεφάλι (οξεία) και θαμπή, πιεστικός πόνος στον αυχένα (τραχηλγία) που μπορεί να αυξηθεί με τις κινήσεις της κεφαλής.
 • Lumbago (οξύς πόνος που εξαπλώνεται στην πλάτη ή το χέρι)
 • Κάψιμο στην πλάτη, καρδιά
 • Σκληρότητα του λαιμού, των χεριών (ειδικά των χεριών)
 • μειωμένη κινητικότητα και μούδιασμα του αυχένα το πρωί.
 • ένα αίσθημα παλμών στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
 • προσωρινό σκοτάδι στα μάτια, θόρυβος στο κανάλι του αυτιού, μερικές φορές λιποθυμία
 • Πάχυνση του δέρματος στη σπονδυλική στήλη λόγω του πολλαπλασιασμού του συνδετικού ιστού.

διάγνωση

Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση του γιατρού ακούγεται σαν "οστεοχόνδρωση 2ου βαθμού της αυχενικής σπονδυλικής στήλης". Γιατί το δεύτερο; Το γεγονός είναι ότι ο πρώτος βαθμός δεν μπορεί να διαγνωστεί λόγω συμπτωμάτων που είναι πολύ αδύναμα. Κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής εξέτασης, ο γιατρός καθορίζει πόσο άσχημα επηρεάζεται η σπονδυλική στήλη. Για να γίνει αυτό, ο ασθενής εξετάζεται σε διαφορετικές θέσεις: οριζόντια, καθιστή, όρθια, κεκλιμένη. Μετρώντας τους σπονδύλους, ο ειδικός καθοδηγείται από τους ανατομικούς κανόνες και καθορίζει το βαθμό της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Η εξέταση δεν περιορίζεται σε μια οπτική εξέταση - η σπονδυλική παραμόρφωση είναι εύκολα ψηλαφητή με το χέρι. Η ψηλάφηση καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του εντοπισμού του πόνου και της έντασης της έντασης στους παρασπονδύλιους μυς. Ωστόσο, για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης για θετικά αποτελέσματα, απαιτείται εξέταση υλικού. Υπολογιστική τομογραφία, ακτινογραφία, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού - όλες αυτές οι μέθοδοι κάνουν τη διάγνωση τέλεια και σας επιτρέπουν να επιλέξετε τη βέλτιστη μέθοδο θεραπείας.

θεραπεία

Πώς να θεραπεύσετε την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας; Αυτή είναι η λανθασμένη διατύπωση της ερώτησης, πιο συγκεκριμένα πώς να θεραπεύσουμε την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, καθώς είναι απολύτως αδύνατο να θεραπευτεί η οστεοχόνδρωση. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να σταματήσει η διαδικασία καταστροφής ιστού χόνδρου και μεσοσπονδύλιων δίσκων, να απαλλαγούμε από πόνο και δυσφορία. Ωστόσο, αυτό είναι δυνατό μόνο εάν η θεραπεία ξεκίνησε σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να βλέπεις έναν γιατρό εγκαίρως.

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη.

Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να αναπαρασταθεί ως εξής:

 • NSAID (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της φλεγμονής.
 • αντισπασμωδικά - για την ανακούφιση των κράμπες.
 • Παυσίπονο;
 • Βιταμίνες Β;
 • Ρεφλεξολογία;
 • ασκήσεις φυσικής θεραπείας (θεραπεία κίνησης) - εξαλείφει τον πόνο και τη φλεγμονή.
 • θεραπευτικό μασάζ - αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από την ένταση.
 • Βελονισμός και βελονισμός.

Αλλά η πιο σημαντική μέθοδος θεραπείας της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας είναι η ελεγχόμενη φυσική δραστηριότητα.

Πρόληψη ασθενείας

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, συνιστάται:

 1. Κάντε διαλείμματα πέντε λεπτών κάθε ώρα όταν κάθεστε, αποφύγετε να τεντώσετε το λαιμό,
 2. Μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις στο κεφάλι, παρακολουθήστε τη στάση του σώματος,
 3. Αποφύγετε την υποθερμία,
 4. Άσκηση, κολύμπι, φαγητό σωστά,
 5. ο ύπνος πρέπει να είναι σε σταθερό στρώμα και χαμηλό μαξιλάρι: η γωνία της κάμψης του αυχένα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 15 μοίρες,
 6. Αποφύγετε την πρόσκρουση φορτίων στη σπονδυλική στήλη (άλμα, τρέξιμο) μετά από 25 χρόνια.